Digitalisering av mätarna

Hej alla,

jag har fått lite förfrågningar om vad jag håller på med när jag åker runt med min bil med en handhållen enhet stickandes upp genom takluckan. Jag har hört lite olika teorier om vad jag pysslar med.

Men jag läser bara av era vattenmätare från bilen med avläsningsenheten. Ibland har jag en liten antenn som med magnet sitter fast på taket och ibland tar jag en promenad eller cykeltur runt området. Så jag söker helt enkelt efter vattenläckor och det gör jag när vi fått larm om läckage eller inför debiteringen på hösten.

Jag kör just nu en brun Audi A4 sedan och kommer i frid!

Under våren och hösten är de perioder då det är mest läckor pga att många kopplar in/ur sina sommarmätare och under Maj har vi haft 3 st upptäckta läckor som varit hyfsat stora. Så det är bra med moderna avläsningssystem, sparar pengar åt både medlemmar och föreningen. De gånger det inte är ett läckage efter någon medlems vattenmätare så skickar vi ibland ut ett email/sms för att söka hjälp av er med att lokalisera läckan.

Allt gott!

mvh
Stefan Höber
från styrelsen i Källan-Karlsborg vattenförening

Inledning

Hej och välkommen till projektwebben för digitalisering av mätarna.

På det senaste årsmötet togs beslut om att modernisera anläggningen med nya smarta mätare som gör det möjligt att snabbare uppmärksamma läckage, samt att det blir lättare att göra avstämningar på spill på varje område. Även insamling av mätvärden inför fakturering förenklas avsevärt då mätarna går att fjärravläsa. Den nya mätartypen mäter med ultraljud vilket garanterar en exakt mätning, men tänk på att de använder speglar så tappa inte ner dom i golvet är du snäll! De har samma dimensioner som de gamla mätarna och är lätta att installera och saknar helt rörliga delar vilket gör de okänsliga för damm eller sandkorn.

I samband med denna modernisering så kommer vi att se över datumet för årsavläsningen inför fakturering. När alla mätare är bytta så behöver ni inte rapportera in era mätarställningar längre, de hämtas in av föreningen trådlöst, men tills projektet är slutfört så samlar vi in mätvärden som vanligt den 15/10. Med de nya mätarna så blir det enklare och mer korrekt att läsa av alla mätare vid ett månadsskifte och vi har därför beslutat oss för att den 1/9 är ett lämpligt datum då de flesta sommarmätare fortfarande är installerade på plats i era sommarstugor.

Vi kommer även att uppdatera våra avtal med alla medlemmar i samband med bytet.

Idag har vi 62 st medlemmar som är sommarvattenanslutna och 74 st med åretruntvatten samt 3 st passiva, totalt 136 st medlemmar som ska få nya mätare.

Projektet kommer att rulla på under 2 år och vi har beslutat oss för att börja med att byta ut alla områdesmätarna och mätbrunnar som vi har som kontrollstationer samt alla sommarmedlemmar det första året. På så sätt kan vi börja med områdesavstämningar för att upptäcka läckor och spill.

Det andra året byts mätarna hos alla åretrunt medlemmar.

MVH

Håkan Ottoson, ordförande

1 - Sommar 2020

Vi har 3 st områdesmätare på Storklyvan som behövdes bytas och vi passade på att installera digitala mätare när vi ändå skulle byta ut dom. Dessa läser av områdena Storklyvan Norra, Storklyvan Södra samt öarna Grysskär, Lillklyva och Lindbergsögern.

Vi installerade även en tryckmätare på södra Storklyvan för att säkerställa vilket tryck vi har i vår anläggning.

2 - Våren 2021

Planen är att vi denna vår byter ut mätarna för alla er som har sommarvatten. Styrelsen har också beslutat att inte slå på sommarvattnet förrän alla har bytt mätare så det är ett absolut krav! Så tänk på att prioritera detta arbete under våren.

För att förenkla detta mätarbytesprojekt så vill vi att ni kommer förbi hos Hobia på Teg där det finns mätare till er alla. Har du inte möjlighet att själv komma förbi och byta mätare så ta gärna hjälp av släkt eller vänner.

Ta med er den gamla mätaren så byter vi ut den mot en ny direkt på kontoret, detta för att kunna slutavläsa den gamla mätaren. Ta även med er det pappersbrev ni kommer få så vi kan dubbelkolla ert medlemsnummer samt förra årets mätarställning.

OBS! Vi vill be er om att kontrollera era vattenmätare i förväg så vi köpa in rätt mätartyp åt er. Om ni har en mätare av annan typ än standard så behöver ni kontakta oss. Standardlängd för mätare i den här föreningen är 110mm. Det är längden på röret inkl gäng. Ring i så fall Stefan på Hobia så fort som möjligt! 070-555 16 37

I mitten av Maj brukar vi slå igång vattnet på våren och då har vi även beslutat att alla återstående områdesmätare för Karlsborg, Ålgrundet, Buten, Lillklyvan (2 st) samt Grysskär ska bytas ut.

Denna vårvinter har vi även installerat fjärravläsning av huvudmätaren i mätbrunnen vid Zakrisvägen och planen är att även fjärravläsa områdesmätarna på Storklyvan.

2021-05-10

Nu har alla sommarmedlemmar bytt sina mätare och föreningen har slagit på vattnet för sommaren. Allt tycker vi har gått rätt smidigt och vi vill tacka för all hjälp från er medlemmar!

3 - Hösten/Vintern 2022

Under denna höst och vinter planerar vi att byta ut alla åretrunt medlemmars mätare och då alla dessa mätare sitter fast monterade i ett varmt utrymme så måste det jobbet planeras in så att någon i huset finns hemma så en VVS installatör kan ta sig in och byta ut mätaren. Vi kommer därför att skicka brev och emails till er i lämplig tid innan det är dags för just Din mätare att bytas.

Det är totalt 73 st mätare som ska bytas och jobbet väntas ta en dryg vecka i arbetstid. Men vi hoppas att vi alla kan hjälpas åt så att det arbetet kan ske så smidigt som möjligt. Ta hjälp av grannar eller vänner om ni själva inte kan vara hemma just den tiden då bytet ska ske.

2021-10-26

Nu har vi börjat planera för etapp 2 av projektet och planen är att börja längst ut på slingan, på Storklyvan och jobba oss inåt, och avsluta med Karlsgränd och Gammbåtlänningen:

2021-11-16 OK Storklyvan västra och södra 

2021-11-23 OK Storklyvan östra, centrala samt Hästögern

2021-11-30 OK Raggavaviken östra samt Ogävudden mot Buten

2021-12-07 OK Raggavaviken norra och västra och del av Karlsborg

2021-12-14 OK Karlsborg och ner mot Karlsborsbryggan

2022-01-11 Karlsborg sydöst och Karlsgränd

2022-01-18 Gammbåtlänningen och den här dagen blir en uppsamlingsdag


2022-01-10

VVS-installatören har fått Covid-19 så vi måste skjuta fram de sista dagarnas byten. Det är bytet den 11/1 som skjuts fram några veckor. Vi återkommer med ny kallelse när han är frisk igen.

READy - Brochure Smart Water Metering - Svenska.pdf
flowIQ 2200 - Brochure - Svenska.pdf
Beskrivning av READy-konceptet.pdf
READy - Brochure Remote Reading - Svenska.pdf
OC_Vattenförening-Information-2021-HQ.pdf